Zaczynamy sezon na świeży oscypek :)
Już w najbliższą sobotę zapraszamy na tradycyjny obrzęd miyszania łowiec i wyprowadzenia ich na hale, gdzie pozostaną do września.
Wypas owiec na halach to tradycja! Jeszcze w latach osiemdziesiątych XX wieku owce w Beskidach wypasające się na halach stanowiły część naturalnego krajobrazu. Na początku naszego tysiąclecia był to już niezwykle rzadki widok.
Rozpoczęcie wypasu owiec połączone będzie z tradycyjnym obrzędem poświęcenia i okadzenia oraz połączenie owiec przyprowadzonych przez gospodarzy w jedno stado. Będzie można nie tylko wrócić do tradycji,byś świadkiem reaktywacji pasterstwa owiec, ale także skosztować serów owczych, gulaszu baraniego, herbaty z zielin (ziół) i lokalnych wypieków. A wszystko w towarzystwie kapeli góralskiej.
Program imprezy:
11:00 – siostry Bacmanakove (Słowacja)
11:20 – występ zespołu Wisła+ z Wisły
11:40 – występ zespołu Mała Istebna z Istebnej
12:00 – rozpoczęcie obrzędu miyszanio – przeprowadzenie owiec, modlitwa, okadzenie stada, miyszani stada wokół moja, wyjście z owcami na sałasz
12:20 – grupa śpiewacza Grónie z Wisły
12:40 – siostry Bacmanakove (Słowacja)
13:00 – zespół Wisła+ z Wisły
13:20 – prelekcja na temat serów pasterskich wraz z degustacją - prowadzi Józef Michałek
14:00 – kapela góralska Wista z Wisły
15:00 – zakończenie imprezy
Podczas imprezy będzie można skosztować owczych serów, wiślańskich kołoczy, gulaszu baraniego i kiełbasy baraniej oraz herbaty z zielin.
Najprościej dotrzeć do pasterskiego szałasu oczywiście naszą Koleją. Po wyjściu z peronu górnego kierujcie się żółtym szlakiem w lewą stronę - ok. 900 m.
KOLEJ LINOWA CZYNNA od 10.00 do 18.00 Zapraszamy !!!